Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μία από τις γνωστότερες φυσικές του ιδιότητες. Πρόκειται για μία απόλυτα φυσική ιδιότητα που θεωρητικά χαρακτηρίζει όλα τα μέλια εκτός από αυτά του πεύκου και της ελάτης. Οφείλεται στη συμπύκνωση των μορίων της γλυκόζης, οπότε κ δημιουργούνται κρύσταλλοι.

Η ταχύτητα κρυστάλλωσης εξαρτάται από το είδος του μελιού, τις κλιματολογικές συνθήκες που συλλέχθηκε και παρασκευάστηκε από τις μέλισσες, την περιεκτικότητά του σε πυρήνες κρυστάλλωσης (γύρη, κερί, σκόνη, φυσαλίδες αέρα κ.α), την περιεκτικότητα του σε σάκχαρα, την υγρασία που περιέχει, την θερμοκρασία φύλαξης, τις συνθήκες αποθήκευσης κ.α.

Το μέλι περιέχει πολλές ουσίες με αντιοξειδωτική & αντιβακτηριδιακή δράση, όπως φλαβονοειδή, πεπτίδια, ένζυμα, οργανικά οξέα, μέταλλα κ ιχνοστοιχεία. Η αντιοξειδωτική δράση του κάθε μελιού ποικίλει πολύ κ εξαρτάται από τα επιμέρους συστατικά του. Σε γενικές γραμμές, τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από τα ανοιχτόχρωμα.

Οι κατηγορίες του μελιού είναι οι εξής : μέλι πεύκου (65% περίπου της συνολικής παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα), μέλι ελάτης, μέλι καστανιάς, θυμαρίσιο μέλι (10% περίπου της συνολικής παραγωγής), μέλι ερείκης, μέλι ηλίανθου, μέλι βαμβακιού κ μέλι εσπεριδοειδών.

Η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν, αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας. Το μέλι είναι ένα φυσικό  προϊόν, κατευθείαν από τη φύση, και δεν επιδέχεται καμιά επεξεργασία. Η ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από ζαχαρόζη. Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να φτιάξει τεχνητά, παρά τη γνωστή σύνθεση.

Τρώτε, λοιπόν, μέλι και μάλιστα ελληνικό, το οποίο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, γιατί:
– Είναι ένα άριστο φυσικό προϊόν με πλήθος θρεπτικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων.
– Συμβάλλετε στην διατήρηση και τη βελτίωση της φύσης.
– Βοηθάτε την ελληνική μελισσοκομία και οικονομία

Το μέλι δε χαλάει, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρείται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Δε χαλάει, λόγω του ότι το μέλι αποτελείται από σάκχαρα. Τα σάκχαρα είναι υγροσκοπικά, το οποίο σημαίνει ότι περιέχουν ελάχιστες ποσότητες νερού στη φυσική τους μορφή, όμως απορροφούν την υγρασία εάν δεν βρίσκονται σε σφραγισμένη συσκευασία. Ελάχιστοι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλον πλήρους απώλειας εργασίας κι έτσι δεν μπορούν να αλλοιώσουν τη σύσταση του μελιού.

Επίσης, το pH του μελιού είναι πολύ όξινο (3-4,5). Τα οξέα του μπορούν λοιπόν να εξουδετερώσουν σχεδόν οποιοδήποτε μικροοργανισμό προσπαθήσει να αναπτυχθεί μέσα σε αυτό.

Επίσης, στο στομάχι της μέλισσας υπάρχει ένα ένζυμο που ονομάζεται γλυκοζοξειδάση. Όταν οι μέλισσες αναμασούν το νέκταρ, αναμειγνύεται με το ένζυμο και αυτό διασπάται σε δύο υποπροϊόντα, το γλυκονικό οξύ και το και το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου επίσης βοηθά να εξουδετερώνονται οι μικροοργανισμοί.

Μην ξεχνάτε να κρατάτε το μέλι σφραγισμένο σε βάζο και να μην το αναμειγνύετε σε νερό, ώστε να το διατηρήσετε για πάντα!

Το μέλι αποτελείται κατά 83% περίπου από σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη κ γλυκόζη. Επίσης, περιέχονται οργανικά οξέα, πρωτείνες, αμινοξέα, νερό, μέταλλα, ιχνοστοιχεία.